De tonyines, pirates i pescadors. Una primera aproximació a la pesca espanyola a l’oceà Índic Occidental i la seva vinculació amb la pirateria somali

Autora: Lali Musoles Villegas
Informe de la Campanya "No et Mengis el Món"
2011


Els segrestos de dos bucs pesquers, el Playa de Bakio l’abril de 2008 i sobretot de l’Alakrana, l’octubre del 2009, van obrir una època de debat al voltant de la pirateria a la costa de Somàlia i aigües més o menys properes. No era la primera vegada que un tonyinaire espanyol era capturat per pirates, ni probablement seria la última. Però la repercussió política i mediàtica que va arrossegar a Espanya va superar, de manera notòria, altres incidents succeïts a l’oceà Índic Occidental.

 

Davant d’aquests fets es van configurar dues visions pràcticament oposades del fenomen de la pirateria somali. Una gran part del sector pesquer espanyol, així com els debats governamentals, assenyalaven la pirateria com a acte criminal i la discussió central dels diferents partits polítics a l’Estat Espanyol va esdevenir la definició de la manera més adequada per a protegir els tonyinaires amb aquesta bandera.

 

D’altra banda, diferents articles van fer surar una segona visió del fenomen, destacant que els pescadors europeus, i sovint espanyols en concret, exploten de manera il·legal les costes somalis aprofitant-se de la situació de desgovern que viu el país des de 1991, any en què va caure el règim de Siad Barre. En aquest cas, la pirateria, més que un acte criminal, és un moviment per a defensar les costes i la pesca artesanal de la zona, on els pirates són pescadors convertits a guardacostes per a assolir aquesta comesa. Un article de Joaquim Sempere, publicat al diari Público el 25 d’octubre de 2009, seria un exemple d’aquesta visió que qüestiona qui són els vertaders pirates.

 

En aquest context, dos interrogants han guiat la investigació: la flota pesquera espanyola ha dut a terme actuacions de pesca il·legal a les costes de Somàlia? I en cas afirmatiu, pot contribuir aquest fet al naixement de la pirateria?

 

Us podeu descarregar l’informe en format pdf aquí baix. Informe: "De tonyines, pirates i pescadors"
91 pàgs. (català)
PDF - 5.9 MB